فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال سوم شماره 5 (پیاپی 12، ویژه نامه زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا کسراییان، سید اردشیر تراب جهرمی صفحه 373
    سابقه و هدف بررسی روند شیوع بیماری های عفونی منتقله از راه خون به منظور بررسی سلامت خون، کارآیی روش های غربالگری اهداکنندگان و تخمین خطر باقیمانده انتقال عفونت از طریق خون و فرآورده های خونی ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع هپاتیت B، C و HIV در اهداکنندگان شیراز بود.
    مواد وروش ها این مطالعه یک مطالعه مقطعی گذشته نگر بود که با بررسی اطلاعات اهداکنندگانی که به سازمان انتقال خون شیراز بین سال های 1381 تا آخر سال 1385 مراجعه کرده بودند انجام شد. سپس وضعیت دموگرافیک و شیوع هپاتیت B، هپاتیت C و HIV در جمعیت اهداکنندگان طی این سال ها بررسی شد. نتایج توسط آزمون کای دو و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها بین سال های 1381 تا 1385، 507531 اهداکننده، خون خود را اهدا نموده بودند. شیوع HIV بین سال های 1381 تا 1385 به ترتیب 19 درصد هزار، 8 درصد هزار،7 درصد هزار و 9 درصد هزار، شیوع هپاتیت B 7/5 در هزار، 2/5 در هزار، 3/5 در هزار و 5/3 در هزار و هپاتیت C 9/1 در هزار، 3/1 در هزار، 9/0 در هزار و 6/1 در هزار بود. شیوع HIV در سال 1381 بیشتر بوده که به تدریج کاهش یافته بود. شیوع HCV بین سال های 1381 تا 1385 تغییر خاصی نکرده و شیوع هپاتیت B در سال 1384 کمتر بود. شیوع هپاتیت B، هپاتیت C و HIV در اهداکنندگان بار اول، مرد و متاهل بیشتر بود. شیوع هپاتیت B، هپاتیت C و HIV ارتباطی به سن اهداکنندگان نداشت.
    نتیجه گیری به طور کلی به نظر می رسد شیوع ویروس های قابل انتقال از طریق خون در طی 4 سال در اهداکنندگان خون افزایش نیافته که نشان دهنده مؤثر بودن روش های غربالگری و انتخاب صحیح اهداکنندگان و یا شیوع کمتر این عفونت ها در اهداکنندگان خون باشد. پایین تر بودن شیوع ویروس های قابل انتقال از طریق خون در اهداکنندگان مستمر نشانه نقش اهداکنندگان مستمر در تامین خون سالم و کافی می باشد.
    کلیدواژگان: اهداکننده خون، HIV، هپاتیت C، هپاتیتB، شیوع
  • صدیقه امینی کافی آباد، علی طالبیان، مینا مقتدایی، فهیمه رنجبر کرمانی، فرشته فردوسیان، شهرام سمیعی، افسانه تقی نیا، مریم سبحانی، زهرا عطایی، مهناز کواری صفحه 379
    سابقه و هدف بروز هپاتیت B پس از انتقال خون با غربالگری خون های اهدایی برای HBsAg کاهش یافته ولی هنوز HBV مسؤول بروز تعدادی موارد هپاتیت پس از انتقال خون در سراسر جهان است. برآورد و تخمین میزان anti-HBc و HBV DNA مثبت در واحدهای خون های اهدایی جهت ارزیابی لزوم غربالگری اهداکنندگان خون از نظر anti-HBc مهم است. در این مطالعه واحدهای خون اهدایی که HBsAg منفی بودند از نظر anti-HBc مورد بررسی قرار گرفته و وجود HBV DNA در نمونه های anti-HBc مثبت با روش PCR ارزیابی شدند.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. در این مطالعه 2000 اهداکننده خون که در آزمایش های غربالگری HBsAg، anti-HCV، anti-HIV و RPR منفی بودند، از نظر وجود anti-HBc(Total) بررسی شدند. کلیه نمونه های مثبت به صورت منفرد از نظر anti-HBs و وجود HBV DNA با روش PCR مورد آزمایش قرار گرفتند. حساسیت آزمایش HBV DNA(PCR) به میزان geq/ml 300 طبق پانل های تاییدی VQC برآورد شده است.
    یافته ها از 2000 نمونه اهداکننده، (5/11%) 230 اهداکننده anti-HBc مثبت و از این گروه، 179 نمونه anti-HBs مثبت بودند. 227 نمونه در بررسی HBV DNA(PCR) منفی گزارش شدند. 3 اهداکننده برای بررسی مجدد فراخوان شدند که 2 نفر آنان مراجعه کرده و نمونه جدید منفی گزارش شد.
    نتیجه گیری تحقیقات آینده برای ارزیابی حضور HBV DNA در نمونه های خون اهداکنندگان anti-HBc مثبت با بهره برداری از دستگاه های تمام اتوماتیک و استفاده از کیسه های خون دارای ضمایم جانبی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: PCR، اهداکنندگان خون، HBsAg
  • محمدعلی جلالی فر، طاهره زندیه، سید جلال امام، حمید گله داری، علی اکبر پورفتح الله، مهناز بابا احمدی صفحه 389
    سابقه و هدف بروز عوامل عفونی جدید احتمال انتقال عفونت از طریق خون را افزایش داده و بالا بردن ایمنی خون را تهدید می نماید. علیرغم وجود روش های جدید تشخیص هپاتیت، هنوز برخی از موارد هپاتیت ناشناخته است. در سال 1997 ویروس DNA دار جدیدی از فرد مبتلا به هپاتیت پس از انتقال خون(Non-A-G) جداسازی شد که امروزه به نام TTV معروف است. این ویروس حلقوی تک رشته ای بدون پوشش و مقاوم به فرآیندهای ویروس کشی، اولین سیرکو ویروس انسانی بوده و دارای شیوع جهانی است. ویروس در ایجاد هپاتیت و آنمی آپلاستیک، نقش دارد.
    مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع ویروس TT در اهداکنندگان سالم خون شهر اهواز و راه اندازی روش مولکولی PCR - N22 جهت مطالعات بعدی ویروس انجام شد.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود و جامعه مورد مطالعه، اهداکنندگان خون از نظر هپاتیت A-C و HIV در سال 1382 در شهر اهواز بودند. 253 اهداکننده خون که آزمون های سرولوژیک هپاتیت های A-C و HIV-Ab آن ها منفی بود، از نظر وجود TTV DNA در پلاسما به روش PCR و با استفاده از آغازگرهای Okamoto مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها توسط آزمون های کای دو(Chi- square) و دقیق فیشر و نرم افزار آماری 5/11 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها مطابق یافته های این تحقیق شیوع TTV در میان اهداکنندگان خون اهواز در سال 1382، 7/23%(253/60) بود و تفاوت معنی داری میان شیوع ویروس و متغیرهای زمینه ای یافت نشد.
    نتیجه گیری نتایج این تحقیق در مقایسه با کشورهای همسایه، شیوع یکسان TTV را نشان می دهد ولی در مقایسه با شیوع TTV در بیماران تالاسمی که هم زمان با این مطالعه انجام شده، تفاوت معنی دار است(7/56%). این امر اهمیت انتقال خون را در گسترش ویروس نشان می دهد.
    کلیدواژگان: TTV، اهداکنندگان خون، ایران، انتقال خون، PCR
  • زهره مسائلی، محمدرضا جابری، محمد مهدی حریری صفحه 397
    سابقه و هدف هدف اصلی سازمان انتقال خون تهیه خون سالم و کافی است. طبق تحقیقات، سالم ترین خون از اهداکنندگان داوطلب مستمر تهیه می شود. بنابراین جذب اهداکنندگان مستمر و افزایش تعداد آن ها نیز از اهداف سازمان می باشد. طبق گزارش ها اگر اهداکننده بار اول را 3 الی 4 ماه پس از اولین اهدای خون برای اهدای مجدد با ارسال کارت یا تماس تلفنی، دعوت کنیم احتمال این که اهداکننده مستمر شود بیشتر است. هدف از این مطالعه تعیین میزان بازگشت اهداکنندگان خون بار اول اصفهان برای اهدای مجدد با ارسال کارت یادآور اهدای خون و بدون ارسال آن در شهر اصفهان است.
    مواد وروش ها در یک مطالعه آینده نگر به 1500 اهداکننده بار اول مراجعه کننده به پایگاه اصفهان پرسشنامه ای داده شد که 939 نفر در مطالعه باقی ماندند(416 نفر در گروهی که کارت یادآور اهدای خون ارسال شد و 523 نفر در گروه شاهد). پس از اهدای خون و بررسی نتایج آزمایش های غربالگری(HBsAg، HCV-Ab، HIV-Ab، RPR) افرادی که دارای نتیجه منفی بودند انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. برای یک گروه 3 تا 4 ماه پس از اولین اهدا، کارت یادآور اهدای خون ارسال شد و برای گروه دوم(شاهد) کارت ارسال نشد. حداقل یک سال پس از اولین اهدای خون تعداد دفعات اهدای خون مجدد، برای هر اهداکننده بررسی شد. نتایج توسط آزمون کای دو(Chi-square) و پیرسون با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها به طور کلی تعداد افرادی که پس از ارسال کارت یادآور برای اهدای مجدد مراجعه نمودند 117 نفر(1/28%) و افرادی که بدون ارسال کارت یادآور برای اهدای مجدد مراجعه نمودند 114 نفر(8/21%) بودند که این اختلاف معنی دار می باشد(013/0= p، 002/5= c 2).
    نتیجه گیری اهدای خون مستمر یکی از موارد مهم در سلامت خون است بنابراین حفظ اهداکنندگان مستمر، آموزش و جذب اهداکنندگان با سابقه و بار اول می تواند باعث افزایش میزان اهدای خون مستمر و در نتیجه افزایش سلامت خون گردد. با توجه به این که ارسال کارت یادآور به طور کلی بر مراجعه مجدد اهداکنندگان بار اول اصفهان مؤثر واقع شده است پیشنهاد می گردد برای همه اهداکنندگان بار اول پس از 3 یا 4 ماه کارت یادآور اهدای خون ارسال گردد(که روش مقرون به صرفه ای است) تا این افراد به اهداکننده مستمر تبدیل شده و قدم مثبتی برای تامین خون سالم برداشته شود.
    کلیدواژگان: اهداکننده خون، انتخاب اهداکننده، کارت اهدا، ایران
  • محمد کاخکی، حسن امامی، آرزو اودی، فاطمه رجب پور نیکنام، امیر مجدالدین جوانبخت صفحه 405
    سابقه و هدف تامین خون کافی و سالم برای نیازمندان به خون و فرآورده های خونی وظیفه اصلی سازمان انتقال خون ایران می باشد، لذا بررسی میزان رضایتمندی اهداکنندگان از شرایط اهدا، نحوه ارتباط پزشک و پرسنل خون گیری با اهداکننده و سهولت دسترسی به مراکز خون گیری در جلب اهداکنندگان سالم و مستمر و افزایش تعداد آن ها و نهایتا تامین خون سالم و کافی اهمیت به سزایی دارد. تحقیق حاضر به منظور آگاهی علمی و منطقی از میزان رضایتمندی اهداکنندگان جهت استفاده برنامه ریزان و مسؤولان واحدهای فنی و آموزش، جذب و حفظ اهداکنندگان سازمان انتقال خون انجام شده است.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی تحلیلی بود. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، فرمول های آماری و تعیین شاخص رضایتمندی مشخص شدند. جامعه مورد مطالعه شامل حجم کل اهداکنندگان(2508 نفر) بود و پرسش نامه ها از طریق مراجعه مستقیم پرسشگران به هر یک از اعضای جامعه مورد مطالعه تکمیل شد. یافته ها توسط آزمون های آماری کای دو(Chi-square) و (T-test)t با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها بین نحوه مواجهه، ارتباط پزشک و پرسنل خونگیری در طی مدت مشاوره و خونگیری و هم چنین مراقبت های پس از اهدای خون با میزان رضایتمندی ارتباط مستقیم وجود داشت. بین شرایط فیزیکی محل خونگیری و خدمات ارایه شده پس از اهدای خون، با میزان رضایتمندی ارتباط مستقیم وجود داشت. بین تحصیلات و شاخص کلی رضایت، اختلاف معنی داری وجود داشت به این معنی که هر چقدر تحصیلات بالاتر رود، میزان رضایت پایین می آید(05/0 p<). بین جنس مذکر و مؤنث، اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. میزان رضایت از مراکز سیار به شکل معنی داری بیشتر از مراکز ثابت بود(006/0= p). در مورد دفعات مراجعه برای اهدای خون، رضایت گروه مراجعه کنندگان مجدد(دو بار بیشتر) بیشتر از گروهی بود که یک بار مراجعه کرده بودند(04/0= p).
    نتیجه گیری بیشترین سطح رضایت اهداکنندگان از نحوه مواجهه و ارتباط پرسنل بخش خونگیری طی مدت خونگیری با اهداکنندگان می باشد و کمترین سطح رضایت اهداکنندگان از فواصل مکانی پایگاه های اهدای خون و سهولت دسترسی به پایگاه های انتقال خون است و سطح رضایت بالاتر از میزان 50% می باشد.
    کلیدواژگان: اهداکنندگان، رضایتمندی، انتقال خون، ایران
  • وحید یوسفی نژاد، شعله شاه غیبی، معصومه عرب زاده، معصومه سوری، نازیلا درویشی صفحه 413
    سابقه و هدف فشار خون بالا علاوه بر عوارض جانبی، به عنوان یکی از علل معافیت از اهدای خون مطرح می باشد. شناخت موارد خفیف فشار خون بالا در اهداکنندگان علاوه بر این که سبب بیماری یابی موارد جدید می گردد، با انجام درمان سریع سبب حفظ سلامتی اهداکنندگان و کاهش مرگ و میر و ناتوانی های ناشی از آن و جلوگیری از معافیت اهداکنندگان(با کنترل فشار خون) نیز خواهد شد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع فشار خون بالا در داوطلبین اهدای خون سازمان انتقال خون سنندج و عوامل مرتبط با آن در سال 1384 انجام شد.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی تحلیلی بود. جامعه آماری کلیه مراجعین جهت اهدای خون به سازمان انتقال خون سنندج بودند. حجم نمونه 1854 نفر بود که با روش سرشماری در مدت زمان 6 ماه(تابستان و پاییز 1384)وارد مطالعه شدند. فشار خون داوطلبین توسط پزشک در بدو ورود و بعد از 15 دقیقه کنترل شد و فشار دوم به عنوان فشار خون آن ها در نظر گرفته شد. اطلاعات دموگرافیک اهداکنندگان توسط پرسشنامه گرفته شد و داده ها پس از ورود به کامپیوتر و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS WIN و با استفاده از آزمون آماری کای دو (Chi-square) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها جامعه مورد مطالعه 1854 نفر بود که از این تعداد 9/80% مرد و 1/19% زن بودند. میانگین سنی نمونه های مورد مطالعه 19/11 ± 53/35 سال بود. میانگین فشار خون سیستولیک نمونه ها 3/132 ± 02/123 میلی متر جیوه و میانگین فشار خون دیاستولیک آن ها 8/88 ± 35/77 میلی متر جیوه بود. فشار خون سیستولیک ایزوله بالا در 5/7% داوطلبین و فشار خون دیاستولیک ایزوله بالا در 5/4% داوطلبین وجود داشت(فشار سیستول بالای 140 و دیاستول بالای 90 میلی متر جیوه). 4/3% از داوطلبین هم زمان فشار بالای سیستولیک و دیاستولیک خفیف داشتند. بین جنس، سن، سطح تحصیلات، سابقه اهدای خون و فشار خون سیستولیک رابطه معنی داری وجود داشت(05/0 p<). بین فشار خون دیاستولیک بالا و سن و سطح تحصیلات رابطه معنی داری وجود داشت(005/0 p<). بین فشار خون دیاستولیک بالا و وضعیت اهدای خون و جنس رابطه معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری نتایج به دست آمده شیوع پایینی از فشار خون را در داوطلبین اهدای خون نشان می دهد که می تواند ناشی از جوان و میانسال بودن درصد بیشتری از داوطلبین اهدای خون در پایگاه سنندج باشد. هم چنین با اعمال دقت بیشتر در کنترل فشار خون اهداکنندگان خصوصا اهداکنندگان دارای فشار خون خفیف می توان از معافیت این دسته از اهداکنندگان جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: اهداکنندگان خون، فشار خون بالا، ایران
  • فرهاد رازجو، مریم زادسر، مصطفی یحیی پور صفحه 419
    سابقه و هدف همه گیری HIV و ایدز به علت رشد چشمگیر و هزینه های مراقبتی بالا و هم چنین تاثیر گسترده ای که از معضلات اجتماعی همانند اعتیاد تزریقی و رابطه جنسی نامطمئن می پذیرد، به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات جوامع امروزی محسوب می شود. یکی از راه های انتقال HIV از طریق دریافت خون و فرآورده های آن است که برای پیشگیری از این امر مراکز انتقال خون اقدام به حذف داوطلبین پرخطر از طریق مشاوره قبل از خون گیری و کنار گذاشتن واحد آلوده از طریق آزمایش می نمایند. نظر به این که حذف داوطلبین پرخطر در جریان مشاوره توسط پزشکان سازمان نقش مهمی در کاهش موارد HIV در خون های اهدایی دارد و از آن جا که رفتارهای پرخطری که افراد را در معرض مواجهه با HIV قرار می دهد اغلب از نوع تابو بوده و افراد در مورد صحبت کردن درباره آن ابا دارند، در این مطالعه سعی شده است تا تاثیر استفاده از بارکد را در جلب اعتماد مراجعین بررسی نماییم.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. در این مطالعه بعد از آموزش پزشکان اعزامی از پایگاه های مرکز استانی، مقرر شد آن ها مراجعینی را که به هر علت از اهدای خون معاف می گردند در صورت تمایل از نظر سابقه اعتیاد تزریقی و رفتار جنسی نامطمئن مورد پرسش قرار داده و نتایج را با استفاده از روش بارکد به صورت مثبت یا منفی گزارش کنند. سپس نمونه خون گرفته شده از آن ها از نظر HIV آزمایش می شود. کلیه نتایج بعد از وارد نمودن در برنامه SPSS توسط آزمون کای دو(Chi-square) مورد بررسی و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها از مجموع 36312 نفر معاف شدگان شرکت کننده در طرح، تعداد 349 نفر (1درصد) سابقه رفتار جنسی نامطمئن و اعتیاد تزریقی هر دو را اعلام کردند، تعداد 1735 نفر (8/4 درصد) فقط سابقه رفتار جنسی نامطمئن، 267 نفر (7/0 درصد) فقط سابقه اعتیاد تزریقی و مابقی شامل 33961 نفر(5/93 درصد) هیچ گونه سابقه ای از رفتار جنسی نامطمئن و اعتیاد تزریقی ذکر نکردند. از تعداد 43 نفر مبتلا به HIV یک نفر(58/0 در هزار) در گروه دوم و 42 نفر(2/1 در هزار) در گروه چهارم قرار داشتند.
    نتیجه گیری با توجه به این که شایع ترین راه های شناخته شده سرایت HIV در ایران از طریق اعتیاد تزریقی(8/60 درصد) و رفتار جنسی نامطمئن(3/7 درصد) می باشد، شیوع بالای HIV در معاف شدگان که هیچ گونه سابقه ای از رفتار جنسی نامطمئن و اعتیاد تزریقی را ذکر نکرده اند، این فرضیه را تقویت می کند که حتی استفاده از روش بارکد نتوانسته است در جلب اطمینان معاف شدگان جهت ارایه اطلاعات محرمانه خویش موفق عمل کند. لذا به نظر می رسد در صورت اطلاع رسانی کافی به پزشکان در مورد اهمیت استفاده از روش بارکد در انتقال خون و هم چنین صرف وقت و حوصله کافی از طرف ایشان، احتمال کسب نتایج صحیح و دقیق در این زمینه دور از انتظار نیست.
    کلیدواژگان: اعتیاد تزریقی، رفتار جنسی، HIV، اهدای خون
  • ساسان حجازی، افسانه ملاعباس زاده، محمد کرمی یار صفحه 427
    سابقه و هدف آلودگی با ویروس سایتومگال(CMV) شیوع بالایی دارد. افراد آلوده می توانند از طریق اهدای خون خود، ویروس را به دریافت کنندگان سالم انتقال دهند. آلودگی با این ویروس در افراد با ایمنی طبیعی عموما با ایجاد هیچ گونه عارضه مضری همراه نیست، حال آن که انتقال آن به افراد دارای نقص ایمنی می تواند به بروز عوارض جدی و مرگ و میر منجر گردد. به همین علت مطالعه ای به منظور تعیین شیوع آنتی بادی های ضد سیتومگالو ویروس در بین اهداکنندگان خون در مرکز انتقال خون شهرستان ارومیه طراحی شد.
    مواد وروش ها در این مطالعه توصیفی مقطعی، شیوع آنتی بادی های ضد سیتومگالو ویروس(IgM، IgG) در نمونه های سرمی گرفته شده از 180 اهداکننده سالم خون در گروه های سنی و جنسی مختلف ارومیه به روش الیزا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون کای دو(Chi-square) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها بر اساس یافته های به دست آمده تمامی(100%) سرم های تحت بررسی صرف نظر از سن و جنس اهداکنندگان برای IgG مثبت بود. در عین حال فقط 5 نفر(8/2%) دارای IgM ضد CMV در سطح قابل اندازه گیری بودند که 4 نفر مذکر و یک نفر مؤنث بود. این افراد ساکن نواحی شهری بوده و در طیف سنی 20 تا 50 سال قرار داشتند.
    نتیجه گیری شیوع بالای آزمایش مثبت در اهداکنندگان نشان دهنده آن است که تقریبا تمامی خون های اهدا شده حداقل برای بیماران دارای نقص ایمنی می توانند دارای ماهیت عفونی باشند. یافته های این مطالعه به وضوح نشان می دهد که زمان آن فرا رسیده است که خون های اهدایی حداقل برای گروه گیرندگان دارای نقص ایمنی هم چون بیماران بدخیم تحت شیمی درمانی و دریافت کنندگان پیوندهای آلوگرافت از جهت احتمال آلودگی با ویروس CMV تحت غربالگری قرار گیرند یا حداقل ترتیبی اتخاذ شود که این گروه از بیماران نیز هم چون بیماران تالاسمیک از روش های محافظتی مثل فیلترهای لکوسیتی جهت انجام ترانسفوزیون بهره مند گردند، روشی که استفاده از آن در کشور ما در حال حاضر محدود به بیماران تالاسمیک شده است.
    کلیدواژگان: سیتومگالوویروس، انتقال خون، اهداکنندگان خون، ایران
|
  • Leila Kasraian, S. Ardeshir Torab Jahromi Page 373
    Background and ObjectivesEvaluation of the prevalence trend of blood transfusion-transmitted infections is essential in monitoring blood supply safety, determining effectiveness of donor screening, and estimating residual risk of blood transfusion-transmitted infections. Materials and MethodsIn this cross-sectional survey, data from blood donors who referred to Shiraz Blood Transfusion Center from 2000 till the end of 2005 were collected. Then, we reviewed the number of HBs cases detected by ELISA test, HIV by Western Blot test, and HCV by ELISA. Then, the demographic status, the incidence of hepatitis B, hepatitis C, and HIV in the population of blood donors during these years were evaluated.ResultsDuring 2000 to 2005, 507531 donors embarked on blood donation in Fars Blood Transfusion Center. The prevalence rate of HIV between 1381 to 1385 were 0.019%, 0.008%, 0.007%, and 0.009%, the prevalence rate of HBs 0.57%, 0.52%, 0.53%, and 0.53%, and prevalence of HCV 0.19%, 0.13%, 0.09%, and 0.16% respectively. The prevalence rate of HIV grew in 2000 (p<0.05); it then decreased and stayed stable afterwards. The prevalence rate of HCV had no significant change over time. The prevalence rate of HBs was lower in 2005 (p<0.05). The prevalence rates of HBs, HCV, and HIV were higher among first-time, male, and married blood donors (p<0.05). The prevalence rates of HBs, HCV, and HIV infection were not significantly correlated with age of blood donors(p>0.05).ConclusionsIf we notice the prevalence rate of transfusion transmitted viral infections in blood donors, we understand that the incidence rate of this infection in Shiraz blood donors is less than its rate among normal population and does not change over time; it may be attributed to effective donor screening procedures and the low prevalence rate of transfusion transmitted viral infections in donor population. If we compare the prevalence rate of transfusion transmitted viral infections in our blood donors with that of the other countries, we understand that the prevalence rate of transfusion transmitted viral infections in our country is low. It shows the safety of our blood supply.
  • S. Amini Kafi-Abad, A. Talebian, M. Moghtadaie, F. Ranjbar Kermani, F. Ferdowsian, Sh. Samie, A. Taghi Nia, M. Sobhani, Z. Ataie, M. Kavari Page 379
    Background and ObjectivesThe incidence of post transfusion hepatitis has been reduced by blood donor screening for HBsAg, but the HBV infection is still responsible for certain cases of post-transfusion hepatitis world-wide. An estimate of the rate of HBV DNA and anti-HBc positive units is important for evaluation of the need for anti-HBc blood donor screening. In this study, the HBsAg negative blood units were evaluated for anti-HBc and all of anti-HBc positive units were tested for HBV DNA by PCR method. Materials and MethodsExtra samples were collected from 2000 HBsAg, anti-HCV, anti-HIV and RPR-negative blood donors. All of the samples were examined by the approved anti-HBc assay. All anti-HBc positive samples were tested by anti-HBs assays and evaluated for HBV DNA (PCR). The sensitivity of the HBV DNA (PCR) assasy was estimated to be 300 geq/ml according to VQC proficiency panels. Results230 (11.5%) out of 2000 samples were positive for anti-HBc. 179 (77.8%) out of 230 anti-HBc positive samples were HBsAb positive, and 51(23.2%) HBsAb negative. All 230 samples were assayed for single HBV DNA (PCR) 227 of which came out to be negative for HBV DNA (PCR). Three blood donors were recalled and new samples from two of whom were collected. These new samples were negative for HBV DNA. ConclusionsFurther study for evaluation of HBV DNA in anti-HBc positive blood units with full automatic instruments and usage of blood bags with accessories is strongly recommended.
  • M.A. Jalali Far, T. Zandieh, S.J. Imam, H. Galehdari, A.A. Pourfathollah, M. Baba Ahmadi Page 389
    Background and ObjectivesOccurrence of new infectious agents threatens access to zero risk in blood transfusion and enhancement of blood safety. Although sensitive methods are available for diagnosis of hepatitis, yet some hepatitis cases do not have a known etiology. In 1997, the novel DNA virus was isolated from post-transfusion serum samples of patients affected by non-A-G hepatitis. Nowadays this novel virus is known as transfusion-transmitted virus. This circular single stranded unenveloped and virucidally resistant virus is the first human circovirus and has universal distribution. It is believed that TTV may cause hepatitis and aplastic anemia. This study was conducted to determine the prevalence of TTV in healthy blood donors in Ahwaz and set up N22 PCR for subsequent first-time viral studies in south region in Iran.Materials and MethodsIn 2003, We studied the presence of TTV DNA by using Okamoto primers with PCR in plasma of blood donors in whom serologic tests for hepatitis A-C and HIV-Ab were negative. ResultsOur study showed that the virus prevalence in blood donors was 23.7% (60/253) and there was not any significant differences between prevalence of TTV and background variables. ConclusionsOur findings showed the same prevalence rate as in neighboring countries; however, in comparison with thalassemic patients that were studied in parallel with the present research, the difference was significant (143/250; 57.3%). It shows the importance of blood transfuison in transmission of the virus
  • Z. Massaeli, M.R. Jaberi, M.M. Hariri Page 397
    Background and ObjectivesInvestigations have shown that the safest blood is driven from voluntary regular blood donors. Because of the importance of blood safety, the main goal of blood transfusion organizations is to provide the safest blood. Hence, the recuritment of blood donors is of most importance. The aim of this survey is to determine the return rate of first time blood donors both with and without invitation cards mailed following the first blood attempt. Materials and MethodsIn a prospective study a questionnaire was handed out to the first time blood donors of Isfahan Blood Transfusion Center. After donation those with negative screening test results (HBsAg, HCV-Ab, HIV-Ab and RPR) were randomly divided into two groups. For one of these groups 3 to 4 months later an invitation card was sent to make an appointment for their next donation session, while the other group (control) did not receive any reminders. At least one year after the first donation attempt, repeat donations of the two groups were recorded. Results1500 questionnaires were distributed among first time blood donors out of whom 939 remained in the study (416 in the group for whom invitation card was sent and 523 in the control group). Frequency of blood donation after one year follow up was different in the two groups. Overall 117(28.1%) blood donors receiving the invitation cards and 114 (21.8%) donors in the control group did donate again. The difference came out to be significant by chi-square test (c 2=5.002, p=0.013). 25.6% of men and 13.6% of women had repeat donations which indicates a significant difference as analyzed by chi-square test (c 2=5.804, p=0.008). There was no significant difference in return rate of married and unmarried blood donors with or without an invitation card (c 2=0.067, p=0.21). Pearson's correlation showed no relation between age of the donors and return rate for the subsequent donation (r=0.012, p=0.27). Spearman's rank correlation shows no correlation between education level of the donors and return rate for subsequent donation (r=0.002, p= 0.96). There is no correlation between distance of donor residence from donation center and return rate for subsequent donation by Pearson's correlation test (r=0.021, p=0.53).ConclusionsRegular blood donation is one of the important steps in blood safety, hence retention of regular blood donors, and education and recruitment of sporadic and first time donors can increase the rate of regular donation leading to higher blood safety. This investigation showed that mail of cards three to four months after the first donation attempt to invite first time blood donors for subsequent blood donation is an easy and cost effective method to change them into regular blood donors.
  • M. Kakhki, H. Emami, A. Oodi, F. Rajabpoor Niknam, A.M. Javanbakht Page 405
    Background and ObjectivesSatisfaction of blood donors plays a critical role in providing safe and adequate blood supply for patients. This study aimed to evaluate the level of satisfaction of blood donors in Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO).Materials and MethodsThis was a cross-sectional study with the involvement of 2508 blood donors selected in proportion to the average distribution of blood donors in different provinces of Iran. The random sampling method was used. Questionnaires were directly handed over to blood donors.ResultsThere was a positive relationship between behavior of physicians or other care staff with satisfaction level of blood donors. Physical conditions of donation sites play an important role in satisfaction level of blood donors. There was a negative correlation between education level and satisfaction of blood donors; the higher the education level, the less the rate of satisfaction. There was not any significant difference in satisfaction of blood donors in terms of sex. Satisfaction rate of blood donors was higher among those referring to blood drives than those to blood centers. Satisfaction rate among repeat blood donors was more than twice that among first-time blood donors (PV=0.04).ConclusionsThe highest satisfaction value is attributed to the behavior of the personnel involved in phlebotomy and physicians. The lowest satisfaction value pertained to accessibility of blood donor centers. Overall satisfaction rate was more than 50% showing a figure, higher than our previous estimation.
  • V. Yousefinejad, Sh. Shahghaibi, M. Arabzade, M. Soori, N. Darvishi Page 413
    Background and ObjectivesHigh blood pressure is one of the causes of blood donor rejection; therefore, detection and treatment of the mild hypertension in donors have an important role in increasing the health level of blood donors and decreasing their hypertension-attributed mortality and morbidity rate and finally in preventing their rejection from blood donation. Materials and MethodsIt is a cross-sectional descriptive study conducted on 1854 donors of Kurdistan Blood Transfusion Center during a 6-month period. Blood pressure of donors is controlled by the physician two times with a 15-minute interval. Demographic data were collected through questionnaire and were analyzed by SPSS and Chi-square test.Results80.9% and 19.1% of the donor population were male and female respectively. Age average was 35.53 ± 11.19 years. Averages of systolic and diastolic blood pressures were 123.02 ± 13.23 mmHg and 77.35 ± 8.88 mmHg respectively. Isolated systolic hypertension was detected in 7.5% and isolated diastolic hypertension in 4.5% of blood donors. 3.4% had mild systolic and diastoic hypertension. There was a significant correlation between sex, age, education status, blood donation and systolic hypertension (p<0.05) and also between age, education status and diastolic hypertension (p<0.005) but there was no correlation between donation, sex and diastolic hypertension. ConclusionsThere was a low prevalence rate of hypertension in blood donors; it can be attributed to blood donor population being young and middle aged, good attention in donor selection, and careful physical examination.
  • F. Razjou, M. Zadsar, M. Yahyapour Page 419
    To prevent the transmission of HIV through blood transfusion, blood transfusion centers have embarked on deferring high risk prospected donors by pre-donation consultation and screening blood donors to discard contaminated blood units. Since the deferal of high risk blood donors in consultation sessions in Iranian Blood Transfusion Organization plays a major role in the decrease of HIV risk in donated blood units and considering that high risk behaviours which expose people to HIV are usually deemed taboo making them abstain from speaking about, this study aims to evaluate impact of bar code in gaining the confidence of blood donors to address the questions with a special focus on HIV.
  • S. Hejazi, A. Molla Abaszadeh, M. Karamiyar Page 427
    Background and ObjectivesInfection with cytomegalovirus (CMV) is very common. Contamiated persons can transmit the virus to normal recipients through blood donation. While infection with CMV in normal immunocompetent persons usually has no adverse outcomes, transmission of the virus to immunocompromised patients can lead to serious morbidity and mortality. So we designed a study to determine the prevalence rate of anti-CMV antibodies among the blood donors of Urmia Blood Transfusion Center. Materials and MethodsIn this cross-sectional descriptive study, the prevalence rate of anti-CMV antibodies (IgM, IgG) was estimated by ELISA method in serum samples obtained from 180 healthy blood donors in various age and sex groups of Urmia. ResultsAccording to the findings, all (100%) of the sera studied were positive for IgG irrespective of the age and sex of donors while only five persons (2.8%) had anti-CMV IgM at detectable levels. There were four males and one female, all living at urban regions with the age range of 20 to 50 years. ConclusionsThe high rate of positive test results among blood donors indicated that nearly all of donated blood units have an infectious nature at least for immunocompromised patients. The findings of this study clearly show that it is time for all blood donations to be screened for CMV infectivity at least for immunocompromised group of recipients such as the patients with malignant diseases receiving chemotherapy and recipients of allograft organs. This group of patients should at least benefit from protective measures in blood transfusion including the use of leukocyte filters which is at the time being limited to thalassemic patients in our country.